topvisual-02

Foto's Fort Altena

Leden van de vereniging bezoeken Fort Altena.

Het is zaterdagmorgen 23 september 2017, het zonnetje schijnt, kortom perfect weer voor de kleine excursie van de Historische vereniging Oud-Gorcum. Deze keer nemen we een kijkje bij de buren, bij Fort Altena.

Na ontvangst met koffie/thee met een overheerlijke soldatenkoek splitste de groep zich in tweeën voor een rondleiding, gegeven door twee zeer enthousiaste rondleiders.

Fort Altena maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en diende om de ‘Vesting Holland’ te beschermen tegen aanvallen. Deze verdedigingsgordel is aangelegd in de 19e eeuw en staat op de nominatie om UNESCO Werelderfgoed te worden. De linie is echter nooit in actie gekomen.

Vol overgave wisten de rondleiders te vertellen welke actieve functie fort Altena wel gehad heeft.

Tijdens de Frans-Duitse Oorlog (1870), WO I en WO II, werd Fort Altena betrokken door gemobiliseerde militairen. Direct na WO II werd het fort ingericht als interneringskamp voor NSB-ers en andere ‘foute’ Nederlanders.

Wat er na 1949 gebeurde is tot nu toe een goed bewaard geheim gebleven. Maar in het torenfort van Altena zijn nog sporen te vinden die sterk de aanwezigheid van ‘gladio’s’ doen vermoeden. Deze organisatie zou sabotage-acties moeten uitvoeren wanneer de Russen West-Europa zouden bezetten tijdens de koude oorlog. De loods die nu vóór het fort staat, is er geplaatst om deze duistere praktijken te onttrekken aan het oog van de buitenwereld.

Na een wandeling door de gebouwen en het prachtige terrein ‘zwaaide’ de groep voor indrukken rond half één af.


Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena
Fort Altena

fotobanner-01
logo-HVI-liggend-wijzijnpartnervan.jpg
Design: BOS Reclame | Gorinchem ©2008