topvisual-02

Lezingen en excursies 2018

We hebben binnenkort de volgende bijeenkomsten en een excursie op het programma staan.

Plaats lezingen:
Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11B, Gorinchem
Telefoon: 0183 - 690022

Aanvang: 20.00 uur

DE PEERISCOOP

peeriscoop

Vlakbij de Peeriscoop is de parkeergarage Kazerneplein, hier kunt u gratis parkeren na 17:00 uur. Wanneer u (fysiek) niet in staat bent om naar de Peeriscoop te komen laat het ons weten zodat we zo mogelijk gezamenlijk vervoer kunnen regelen. De Peeriscoop is goed toegankelijk voor rolstoelen. Klik op Peeriscoop voor meer informatie over de bereikbaarheid.

Datum: Maandag 10 september 2018

Lezing : De Trojaanse familie Van Arkel

Spreker: Wilma Keesman, neerlandica.

alt

De Romeinse keizer Augustus beweerde al dat hij en zijn volk afstamden van de vluchtelingen uit de mythische stad Troje. In de middeleeuwen deden veel adellijke families dat eveneens, ook in de Nederlanden.Wilma Keesman is neerlandica en gepromoveerd op het voortleven van de Troje-mythe in onze streken. Zij vertelt hoe dat ging. Ook de familie van Arkel, die over onze stad heerste, claimde een Trojaanse afstamming. Die legende bleef lang na de ondergang van de familie bestaan. Deze lezing is in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond afdeling Gorinchem.

 

Datum: Zaterdag 15 september 2018

• Kleine excursie: Rondwandeling Vianen mèt gids en bezoek tentoonstelling ‘Kroonjuwelenvan Jan Blanken’.
• Met eigen vervoer,verzamellocatie: Gymnasium Camphusianum, Vroedschapsstraat 11, 4204 AJ Gorinchem
• Kosten: Entree museum € 4,- aan museum te voldoen, museumjaarkaart gratis, kosten gids rondwandeling voor de vereniging. Evt. versnaperingen op eigen kosten.

alt

In de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen van Jan Blanken’, over het werk van Inspecteur-Generaal van de Waterstaat Ir. Jan Blanken (1755-1838), wordt aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilderijen, prenten en kaarten uitgebreid ingegaan op zijn innovatieve vindingen zoals waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, onderdelen van de waterlinie, de aanleg van het Zederikkanaal, de steenweg van Vianen naar Gorinchem eneen vijftiental objecten die nu nog beleefbaar zijn in en rond de Vijfheerenlanden. Daarnaast maken we, onder leiding van een stadsgids, een rondwandeling door de prachtige historische vrijstad Vianen en bezoeken we het mooie grafmonument van Brederode.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 12 september door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook aangeven of u plaatsen in uw auto over heeft voor andere leden. Mocht u niet over eigen vervoer beschikken, neem dan contact op met Michel den Uijl via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Datum: Maandag 8 oktober 2018

Lezing: Molens in Gorcum

Sprekers: Theo de Rooij, molenaar “Nooit Volmaakt”

alt

Molens horen traditioneel bij ons land. Er zijn er in onze gemeente nog vier te bewonderen, maar er waren er ooit veel meer. De geschiedenis van de Gorcumse molens en informatie over molens in het algemeen zijn het onderwerp van deze lezing. De spreker is Theo de Rooij, onder andere één van de molenaars van "Nooit Volmaakt". Hij zal ons meenemen in de wereld van molens, toen én nu!Datum: Maandag 12 november 2018

Lezing: Dubbellezing: De familie Camphuysen

Sprekers: Hans Karelse en Marleen Windhorst.

LET OP: Locatie: Gymnasium Camphusianum, Vroedschapstraat 11, 4204 AJ, Gorinchem

alt

De familie Camphuysen was een zeer talentvolle familie en leverde vermaarde schilders, dichters, predikanten en theologen. Hans Karelse, oud-docent van het Camphusianum, vertelt over Gorcumer Dirck Rafaëlszoon Camphuysen en zijn tijd. Hij besteedt ook aandacht aan de omstandigheden in de Republiek en de ontwikkelingen op religieus gebied in die tijd.alt

Marleen Windhorst, kunsthistorica en bestuurslid van de HVOG, neemt andere leden van de familie onder de loep die actief en bekend waren als kunstschilders. Rondom de lezingen is een kleine uitstalling van Camphuysen-objecten te zien.

In samenwerking met het Gymnasium Camphusianum
Op maandag 14 2019, 20:00 uur nieuwjaarsreceptie, Gorcums Museum.

fotobanner-03
logo-HVI-liggend-wijzijnpartnervan.jpg
scripting & design BOS Reclame | Gorinchem