topvisual-06

Lezingen en excursies 2017

We hebben binnenkort de volgende data bijeenkomsten en een excursie op het programma staan.

Plaats lezingen:
Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11B, Gorinchem
Telefoon: 0183 - 690022

Aanvang: 20.00 uur

DE PEERISCOOP

peeriscoop

Vlakbij de Peeriscoop is de parkeergarage Kazerneplein, hier kunt u gratis parkeren na 17:00 uur. Wanneer u (fysiek) niet in staat bent om naar de Peeriscoop te komen laat het ons weten zodat we zo mogelijk gezamenlijk vervoer kunnen regelen. De Peeriscoop is goed toegankelijk voor rolstoelen. Klik op Peeriscoop voor meer informatie over de bereikbaarheid.

Datum: Maandag 11 september 2017

Lezing : De rol van de Gorcumse luisterpost in de Koude Oorlog

Spreker: Hugo Ouwerkerk, Radiozendamateur en vestinghistoricus.

alt

De luisterpost in Gorinchem aan de 5de Uitgang was in de koude oorlog een belangrijk onderdeel van de spionage van de Russische leger radio en voor het bepalen van de troepenbewegingen.

Hugo Ouwerkerk weet alle details en is ook de man achter het grote evenement "Koude Oorlog Evenement de Luisterpost" (KOEL) over de koude oorlog van zaterdag 30 september tot en met zondag 1 oktober 2017.

 

Datum: Zaterdag 23 september 2017. Fort Altena Werkendam. Met eigen vervoer (meerijden mogelijk).

Mini-excursie: Fort Altena met rondleiding met uitleg over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 

alt

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is steeds meer in de belangstelling doordat de forten steeds meer zijn gerestaureerd. Het verdedigingswerk Fort Altena is in 1847 gebouwd. Het maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie lopend van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot de Biesbosch. Deze moest het rijke westen van Nederland beschermen tegen invallen van buitenlandse legers.

De kosten van deze mini-excursie zijn € 6,50 voor zowel leden als niet leden.Hiervoor krijgt u een rondleiding met uitleg over de Waterlinie in het algemeen en Fort Altena in het bijzonder. We beginnen de excursie met koffie/thee met soldatenkoek.

Aanmelden kan tot 10 september door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag graag overmaken naar NL 21 ABNA 0472264761 t.n.v. Historische Vereniging Oud-Gorcum o.v.v. “Fort Altena”

 

Datum: Maandag 9 oktober 2017

Debat over hoe moeten we omgaan met historie.

Sprekers: Scholieren van de Gorinchemse middelbare scholen zullen debatteren over 3 stellingen. U als publiek mag als jury optreden en stemmen over de uitkomst van de stellingen.

alt

1. Stolpersteine zijn gedenktekens om aan te brengen in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Moeten we deze wel of niet ondersteunen als HVOG met een gift van € 100,-. Waarom wel of waarom niet?

2. Herbouw van historische gebouwen. Gaat het om beleving of om de historische waarde? Wat is onze beslissing?

3. Stelling aangedragen door de leden van de HVOG. Wij zijn ook benieuwd wat u graag bediscussieerd zou willen zien. U kunt uw stelling mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of sturen naar ons adres: Tinnegietersteeg 1 - 4201 ED Gorinchem. Het bestuur zal de stelling voorleggen aan het debat, mogelijk wilt u nog een inleiding geven.

 

Datum: Maandag 13 november 2017

Lezing: Echt historisch bier op basis van de inkoopadministratie van de toenmalige Gorcumse brouwers.

Spreker: Roel Mulder, historicus, tekstschrijver, vormgever, illustrator en bierbrouwer.

alt

Aan de hand van onderzoek van historische gegevens heeft Roel Mulder de recepten van de Gorinchemse brouwers kunnen achterhalen en de smaak kunnen benaderen.

Dit keer ook met toegepast historisch onderzoek of anders gezegd: u kunt zelf ook genieten van dit historische bier, speciaal gebrouwen voor de HVOG-leden!

 

fotobanner-02
logo-HVI-liggend-wijzijnpartnervan.jpg
scripting & design BOS Reclame | Gorinchem