topvisual-09

Lezingen en excursies 2019

We hebben binnenkort de volgende bijeenkomsten en een excursie op het programma staan.

Plaats lezingen:
Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11B, Gorinchem
Telefoon: 0183 - 690022

Aanvang: 20.00 uur

DE PEERISCOOP

peeriscoop

Vlakbij de Peeriscoop is de parkeergarage Kazerneplein, hier kunt u gratis parkeren na 17:00 uur. Wanneer u (fysiek) niet in staat bent om naar de Peeriscoop te komen laat het ons weten zodat we zo mogelijk gezamenlijk vervoer kunnen regelen. De Peeriscoop is goed toegankelijk voor rolstoelen. Klik op Peeriscoop voor meer informatie over de bereikbaarheid.

Datum: Maandag 9 september 2019

Lezing: Gorcumse jongens op de VOC

Spreker: Mevrouw Valentine Wikaart

alt

De Gorcumse broers Bruystens gingen naar de Oost; Hendrik vertrok in 1614. Hij werd kaper en kwam in aanvaring met Jan Pieterszoon Coen. Zijn broer Jan kende een minstens zo onstuimige carríere. Valentine Wikaart is onafhankelijk historisch onderzoeker en onder andere expert op het gebied van Gorcum en de VOC.

Datum: Maandag 30 september 2019

Lezing: Verblijven in Kamp Amersfoort tijdens de oorlogsjaren

Spreker: Een expert van Nationaal Monument Kamp Amersfoort

alt

Op 3 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat 100 Gorcumse jongemannen uit de stad werden weggevoerd: de beruchte Oktoberrazzia. Zij werden naar Kamp Amersfoort overgebracht waar zij kortere of langere tijd verbleven. 40 van hen zouden in de concentratiekampen omkomen. Deze avond spreekt een expert van Nationaal Monument Kamp Amersfoort over de omstandigheden in het kamp.

N.B. Wij verwachten voor deze lezing grote belangstelling. Als u zeker wilt zijn van een plaats, komt u dan vroeg óf meld u uzelf vanaf 1 september aan middels een e-mailbericht aan:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een brief aan het secretariaat: Tinnegietersteeg 1, 4201 ED Gorinchem).

Datum: Vrijdag 11 oktober 2019

Herdenking: Tocht van Vrees en Hoop in Amersfoort

 

alt

Talloze keren liepen gevangenen van station Amersfoort naar Kamp Amersfoort en vice versa. Nooit was de groep zo omvangrijk als op 11 oktober 1944. Om 18.00 uur vertrok een groep van ruim 1400 gevangenen van het kamp naar het station, waaronder 42 jongens van de Oktoberrazzia. Daarvandaan werden ze met de trein afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Weinigen van hen keerden terug. Jaarlijks wordt de route op 11 oktober om 18:00 uur opnieuw gelopen: een stille tocht van ongeveer 90 minuten en 4 kilometer. Dit jaar wil de Historische Vereniging daar zeker bij zijn.

Busvervoer naar Amersfoort, verzamellocatie: Gymnasium Camphusianum, Vroedschapsstraat 11, 4204 AJ Gorinchem, om 16:15 uur.

Kosten: €10,00 bijdrage voor het busvervoer. Zelfde prijs voor leden als niet-leden. Neem dus vooral anderen mee. Avondmaaltijd zelf mee te nemen.

 

Datum: Maandag 11 november 2019

Lezing: Prenten van Gorcum

Spreker: Boudewijn Verhoef

alt

Boudewijn Verhoef heeft een unieke verzameling prenten over Gorinchem. Het zijn er meer dan 50 en betreft een breed scala aan afbeeldingen. Zo zien we de doorbraak van de bekisting op de Kortendijken verscheidene stads- en omgevingsplattegronden uit verschillende periodes. Aan het eind van het jaar komt er tentoonstelling in het Hamelhuis en verschijnt er een boek van de HVOG van zijn prenten met commentaar van enthousiaste stadsgenoten. Boudewijn spreekt vanavond over zijn collectie.

 

fotobanner-01
logo-HVI-liggend-wijzijnpartnervan.jpg
Design: BOS Reclame | Gorinchem ©2008